3D модел не означава BIM – ето защо

By A&IHVAC Design 3 години agoNo Comments
Home  /  Проекти  /  3D модел не означава BIM – ето защо
3d модел различно bim

Кратко, точно и ясно: 3D Модел, не означава BIM.

3D модел означава ли BIM? На този въпрос се натъкваме често. Затова подготвихме тази публикация, за да вдигнем от части огромната завеса.

Почти всеки тези дни (всеки, който не е живял в пещера), обикновено ще се съгласи с твърдението, че BIM е процес. На лице са достатъчно възможности за образование в индустрията, за да е възможно, както се казва, „гледане в една и съща посока“. И все пак ходенето на църква в неделя, не те прави християнин.
Процесът се определя като „непрекъснато действие, операция или поредица от промени“, докато една задача се определя като нещо крайно, „парче от работа, като част от задължения.“ Процесът и задачата очевидно не са едно и също. Така че, ако откриете, че сте един, от хората, които кимат в съгласие, че BIM е процес, но все още подхождате, като че ли това е поредната точка от списъка със задачи, вие омаловажавате въпроса малко прекалено бързо.

Неправилното тълкуване на, това което е BIM  в света на проектирането, е озадачаващо. Как би могъл един сектор на индустрията, която използва BIM инструменти да не може да „види“ това, което е точно отпред? Това е като избора да управляваш  пикап в състезание, а в същото време държиш ключовете за Ферари. И двете ще ви помогнат да си свършите работата, едното обаче просто ще го направи по-бързо. Най-честото погрешно тълкуване на това каво е BIM е, че това е създаване на модели и техните поддържащи елементи. Може ли някой да види проблема тук?

3D GSH

Да се върнем към основния въпрос: Дали създаването на модел е задача или процес?

Задача и процес са толкова тясно свързани тук. Актът на създаване на модел е задача. Но методът, чрез който можете да го създадете, това е процес. Това е важно, защото ако мислите, че BIM е задачата, то тя представлява само една част от това, което е вашата работа като проектанти. Ако мислите за него като за процес, тогава разбирате, че всъщност BIM основното нещо, което проектантите правят. BIM е процесът на това как проектантите изпълняват своята основна дейност. BIM е процесът на избистряне вашите идеи и концепции, които да отговарят на нуждите на собствениците(инвеститорите), както и всички свързани с тях изисквания, за да  се изпълни задачата по създаване на проекта. Моделът и софтуера играят много малка роля в това уравнение.

Това обърква хората, защото те мислят, без 3D модел е невъзможно да се направи BIM? Те забравят, че моделът се нуждае от информация, за да бъде създаден правилно. Организирането и събирането на тази информация, така че да работи с вашия конкретен софтуер е BIM. Това означава, че вашите срещи със собственика = BIM. Вашите скици или изготвени на ръка схеми = BIM. Но това е вярно само, ако всички тези неща, които току-що споменахме са планирани така, че те допринасят за крайната цел -завършен проект.

Това е процес. Това са парчета от пъзел и когато се съберат представляват вашия продукт.

Не говорим за нищо по различно, от това което сте правили до сега. В основата си, BIM не е по-различен начин на правене на нещата. Той е аксесоар, базиран на технологията за целия процес. Основната разлика е, че сега няма нито една част от вашата работа, в която да не започва да се обмисля с технологията.
Вашите договори в съответствие с начина, по който ще прилагате технологията ли са? След като сте събрали изискванията на клиентите си, вие можете ли бързо да ги интегрирате в технологията? Знаете ли как вашият проект (независимо как е създаден) ще бъде използван?

Ако не можете да отговорите на тези въпроси, тогава най-вероятно вие се „борите“ с вашите договори, вашите клиенти и вашият дизайн в контекста на BIM процеса. Вие или трябва да ускорите работата си, за да се напаснете на скоростта на технологията, или трябва да се уверите, че имате някой на разположение, който поддържа съответната скорост, за да се занимава с тези неща. В противен случай вие не изпълнявате BIM процес. Вие просто правите модели.

Category:
  Проекти
this post was shared 0 times
 400
About

 A&IHVAC Design

  (4 articles)

A&IHVAC Design е проспериращ бранд в сферата на ОВК Проектиране и BIM – A&IHVAC Design – Heating, ventilation, and air conditioning | BIM – Building Information Modeling

Leave a Reply

Your email address will not be published.